8-9-8 september – Genom Berings sund till Anadyr och Nome

9 09 2010

Dimman som varit med oss under nästan hela resan, lättade alltmer när vi väl kommit igenom Bering sund, och stävade vidare söderut mot den ryska hamnstaden Anadyr. Under eftermiddagen den åttonde, klarnade det upp, och solen visade sig alltmer. Djurlivet sade adjö till oss, först kom valarna. Åtminstone sex-sju gråvalar och kanske även en kaskelot, skickade iväg sina höga kaskader av vatten och luft. När alla stod ute och tittade åt babord, hade jag turen att få se en delfin passera förbi på styrbord sida.

Man ser ju inte mycket av valarna, men det är en stor upplevelse i alla fall. Speciellt när man ser fem-sex utblås samtidigt. De simmar oftast i ytan en stund, och sedan visar de sin stjärtfena och försvinner ner i djupet.

Under eftermiddagen  var vi ganska många ute däck, även solen visade sig, och värmde skönt. Självklart stod den store amerikanen Paul längst fram i fören och spanade efter fåglar. Helt plötsligt kom det folk bakifrån som tjoade och pekade. En pilgrimsfalk liftade med fartyget och hade satt sig på radarn. Vi var flera stycken som gick uppför trapporna upp till den översta plattformen. Där uppe var vi väldigt nära den ovanliga fågeln, kanske endast tio meter. PolarQuests guide, Morten, gjorde artbestämningen och kunde säga att det var en ung hanne. Vi kunde njuta åsynen under ca tio minuter, innan den flög iväg. Då gick alla utom Karin och jag ner igen. Jag ville så gärna njuta av att stå på däck och insupa det sista av denna resa. Det blåste en del men solen värmde lite.

Efter kanske en halvtimme kom falken tillbaka, prövade olika platser och slog sig till slut ner på en surrad hög med träreglar. Där blev sittande i en halvtimme! Karin och jag kunde andäktigt fotografera fågeln från var sitt håll under tystnad. Efter en stund började jag hasa lite närmare. Karin var nöjd och smög ner i båten bakom falken. Under tiden vi satt där kom en av styrmännen runt hörnet och höll nästan på att springa på fågeln. Häpet vände Michail på klacken och fortsatte sin träningsrunda längre ner.

Avståndet blev till slut inte mer än två meter. Men när jag suttit där en god stund, fick pilgrimsfalken nog, och flög iväg. Lycklig gick jag ner och berättade om upplevelsen som vi just haft. Vid middagen kunde Stefan berätta att falken hade kommit tillbaka flera gånger, och att han fått fina bilder på fågeln i solnedgången. Man missar alltid något 😉

Efter middagen hade vi en recap i föreläsningssalen, Rodney gick igenom resan, var vi varit och vad vi sett. De blev en lång lista, vad mycket vi varit med om! Sedan visade Aleks ett bildspel med bilder som han och Justine hade tagit.
Sent under kvällen kom vi till Anadyr, men fick även denna gång stanna ute på redden. Egentligen skulle vi ha lagt till vid en kaj, men en regeringsbåt kom och då hamnade Spirit of Enderby längre ner i prioritetsordningen. Nåja, Pär och jag packade ihop ganska snabbt på kvällen, eftersom väckningen på avresedagen var 06:15.

När vi vaknade i morse, den nionde september, lyste solen från en klarblå himmel och havsviken utanför Anadyr och Anadyrfloden låg som en spegel. Det var härligt att åka zodiak in till land en sista gång. Alla kunde inte åka på en gång, innan vi lämnade fartyget fick Janet betala för att jag lagade hennes kamera. Det kostade henne kram 😉

Från Anadyr flög vi till Nome med Bering Air, med ännu en passage över datumlinjen. Lite knasigt känns det dock att åka idag och komma fram igår.

Nu återstår endast en lång dag i flygplan och på flygplatser. Vi flyger Anchorage-Chicago, Chicago-Köpenhamn och Köpenhamn-Stockholm. Det ska bli härligt att komma hem igen!

Annonser

Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s