Kondorer!

10 01 2014

Världens största flygande fågel är Andernas kondor. Med en vingbredd på upp till 310 cm och en vikt på så mycket som 11-12 kilo, är det en gigantisk levande flygmaskin. Kanske är den egentligen för stor och tung för att kunna flyga, men kondoren är uppenbarligen lika okunnig som humlan.

Högt i skyn seglar de på spaning efter djur som dukat under av olika skäl. Kondoren tar inga egna byten och lever som renhållare och återvinnare. Andra fåglar såsom trutar och caracara är snabbare fram och tar för sig av maten. De vet att stora fåglarna äter mycket och fort. Kondorerna är extremt försiktiga och avvaktar länge innan de ens landar. Deras skygga beteende gör dem mycket svårfotograferade på nära håll. På estancian Rio Verde i södra Chile har svensken Alve Henricson byggt gömsle i hopp om att kunna få bättre bilder på de stora fåglarna. Han har fått expertråd av Brutus Östling.

Äntligen är vi på plats och vi har blivit rikligt belönade. Alla våra gömslesittningar gav kondorkontakt och bilder. Miljön är vacker och typisk för området, kargt med gräs och låga buskar. En ständig vind från sydväst, bitvis hård. Regn och sol som växlar. Får som betar och rör sig över stora områden. När kondorerna landat får man nästan en religiös upplevelse; de ser ut som präster! Helsvarta med vit pälskrage. Och de är stora! Trutarna och falkfågeln caracara, som också besöker åteln, är stora fåglar, men ser ut som blåmesar i förhållande till de gigantiska gamarna.

Religiös upplevelse
Religiös upplevelse

Även stora pojkar bråkar
Även stora fåglar tuppfäktas. Hannnarna har som en liten kam på huvudet

Kondorer och andra gamar fascinerar mig och jag skulle gärna komma tillbaka för ytterligare möten med dessa giganter.


Åtgärder

Information

2 responses

10 01 2014
Britt Pålsson

Vad spännande Du verkar ha det. Vilken bild på de fäktande kondorerna och vilken tur att Ni fick se de skygga pumorna. Förstår att Du njuter.

10 01 2014
etologen

Kul att se!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: