Kungspingviner på andra sidan Magellans sund

13 01 2014

Eldslandet är Sydamerikas största ö och ligger längst i söder. Den delas mellan Chile och Argentina. Enda sättet att komma dit är med båt, och vi tog bilfärja över det kända Magellans sund, uppkallat efter upptäckaren och utforskaren Ferdinand Magellan. Han var den förste som seglade från Atlanten till Stilla havet. Jag tänker på detta när vi passerar sundet och inser att hans äventyr var så oändligt mycket större. En kopia av Magellans fartyg finns uppställt i Punta Arenas, anmärkningsvärt litet, trots att kopian är i naturlig storlek.

I en bukt längre söderut i sundet, Bahia Inutil, finns återigen en koloni kungspingviner. De försvann tidigare men har nyligen åter etablerat sig i området. Som skydd för de häckande fåglarna finns det restriktioner kring hur man får röra sig i området. Vi fick tillstånd att besöka området innan det öppnade för dagen, och fick chansen att ta lite bilder.

En grupp pingviner stod lite för sig själva, den var hannar som ruvade på ägg. De står stilla i tre veckor sedan honan lagt ägget. Den gruppen fick vi inte komma nära. Nere på stranden stod de övriga fåglarna i grupper. Deras teckning i fjäderdräkten är verkligen vacker. De stod ganska mycket stilla och sov, men ibland var det någon eller några som gick ner till vattnet för att simma. På land är de tröga och långsamma, medan det går undan värre i vattnet. Några av dem ruggade, och de putsade sin fjäderdräkt mest hela tiden.

Brrr, vad kallt!
Brrr, vad kallt!

Det blev en lång dag med lång transport och många bilder. Vi fick en trevlig bildbonus i form av några rävar som höll till nära kolonin.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: