Orkanvindar i Magellanssundet

20 01 2014
Orkanvindar

Orkanvindar

Efter en veckas rundturer med bil i södra Chile var det dags att  gå ombord på vårt fartyg M/N Forrest. Vi åkte söderut i minibussar i cirka en halvtimme till ankringsplatsen. På med flytvästar och ut till fartyget i gummibåtar, s k zodiaker. Fartyget visade sig vara litet och gemytligt, med kojer under däck, och en salong som fungerade både som matsal och ”kontor”. Ett fartyg fyllt med hängivna och entusiastiska fotografer, behöver utrymme för laddning av alla batterier, tömning av minneskort. Bildgenomgång är en viktig del, speciellt när den digitala tekniken gör et möjligt att ta nästan obegränsat med bilder.

Kryssningen började med att följa kusten åt sydväst för att runda den sydamerikanska kontinentens sydspets, Cabo Froward. Havet var lugnt och ganska stilla. Vi hade märkt att det alltid blåser i regionen, och nästan alltid från sydväst. Härligt tänkte vi, när havet var lugnt. Jag satte på ett sjösjukeplåster bakom örat ändå. Det skulle visa sig vara ett lyckodrag.

Vi hade knappt rundat sydspetsen förrän vi förstod varför havet hade varit så lugnt – vinden kom rakt emot oss från nordväst. Det var en ovanlig riktning, och tyvärr ffrån det håll som vi skulle åt. Det blev snabbt ordentlig sjögång med höga vågor. Några av oss resenärer blev mycket sjösjuka och stod bl a ute på däck längst bak. Jag kände ingenting och kunde ändå uppskatta demonstrationen av naturens krafter. Kaptenen körde säkert och det kändes aldrig farligt. Skeppskocken stack ut huvudet till oss i salongen och förklarade att han höll på att hacka morötter. En av oss fotografer pensionerades nyligen som sjökapten och han var inte orolig. Vi fick höra att det blåste 30 sekundmeter och t o m lite mer i byarna.

Väl framme vid vår första natthamn, kunde vi se både valar och pälssälar från båten. Området är i princip helt fritt från tecken på mänsklig närvaro. Inga andra båtar, inga hus, inga vägar eller ledningar. En fantastisk upplevelse helt enkelt.


Åtgärder

Information

2 responses

20 01 2014
Bengt

Låter härligt! Ser fram emot en bildvisning!

21 01 2014
Gunnar

Samma här!
Läcker stormbild!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: