Glaciärer och skarvar

21 01 2014
Glaciär med vårt fartyg i förgrunden

Glaciär med vårt fartyg i förgrunden

Vår natthamn låg helt i lä och det var mycket skönt att bli vaggad lite lätt under natten. Efter frukost gick vi i våra två zodiaker. Vi behöll våra två grupper från bilturerna, Gökboet och Team Puma. Vår grupp fick vårt namn efter vårt möte med kattdjuret i Torres del Paine.

Området är fyllt med avstickande fjordar med höga berg direkt från havsytan. Längst in i fjordarna finns oftast en glaciär, den ena större än den andra. Vi mötte ett fantastiskt dramatiskt landskap som hämtat från en sagovärld. Längs med klippväggarna vid vårt första glaciärbesök, häckade blåögda skarvar. Trutar, kalkongamar och kondorer cirklade också i området, med förhoppning om att någon unge skulle ramla ur boet. Vi såg ett par skarvpar som sannolikt just blivit av med sin avkomma. Direkt kom andra skarvar och tog hand om bomaterialet.

En glaciär är svår att avbilda på ett bra sätt. Oftast behöver man en referens för att förstå storleken. Det är enorma mängder vatten som är bundna i isen. Under sommaren, smälter snön och isen på topparna, och längs de branta bergssidorna rann smältvatten. De som varit här tidigare kunde konstatera att glaciärerna är på tillbakagång. Uppvärmingen märks även här.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: