Knölvalar och pälssälar

24 01 2014
Dykande knölval

Dykande knölval

Vi hade redan siktat knölvalar från båten, och den här dagen hade vi möjlighet att ta zodiakerna ut och leta efter de stora däggdjuren. Ganska snabbt hittade vi två knölvalar som långsamt cirklade runt en liten fjärd. Vi kunde se dem komma upp till ytan med en hög vattenstråle. De var uppe till ytan en till två minuter, sedan dök de. Med en kraftig böj på ryggen försvann de rakt ner i djupet. På ytan kunde vi se vatten strömma uppåt i flera minuter efter deras kraftiga stjärtfenor under deras väg nedåt. Efter fem minuters spanande dök de upp någon helt annanstans. Ibland var det inom räckhåll för vår gummibåt, men många gånger var det flera hundra meter bort. Det blev många försök att få bilder av framför allt när stjärtfenan försvinner ner i vattnet. Det var en fantastisk upplevelse att komma de enorma djuren så nära. Två valar som cirklade runt i stora, långsamma rörelser i harmonisk samklang. Deras synkrona rörelser var nästan som en långsam dans.

Pälssäl som mumsar på fisk

Pälssäl som mumsar på fisk

Hela tiden simmade pälssälar runt oss. De visade en försiktig nyfikenhet. Upp med huvudet och precis när vi lyckats hitta dem i sökaren, snurrade de runt och försvann under ytan. De följde valarna som uppenbarligen tryckte upp fisk till ytan, labbar och trutar samlades också för att kalasa. Jag såg pälssälarna ligga vid ytan med enbart huvudet ovanför, samtidigt som de höll något mellan framfenorna, sannolikt höll de en fisk som de mumsade i sig. Pälssälarna är ganska lika sjölejonen, men har en spetsigare nos, och rör sig på ett annat sätt i vattnet.

Fartygets kock hälsar oss välkomna tillbaka

Fartygets kock hälsar oss välkomna tillbaka

Efter en dag ute i gummibåtarna, gick vi ombord på Forrest igen, glada och hungriga. Kocken hade som alla andra kvällar, lagat god mat i stora portioner.

Efter maten satt vi kvar i salongen och pratade och gick igenom dagens bildskörd. Trots att vi alla varit på samma ställe blev bilderna förvånansvärt olika. Vi tänker och fotograferar olika, men alla har tagit imponerande bra bilder.


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
%d bloggare gillar detta: